E-Ticaretin Püf Noktaları
Merhaba dijital esnaf veya esnaf adayı arkadaşlar! Belki bir süre önce, belki senelerdir ya da belki de yarından itibaren; dijital bir mağaza sahibi olarak sizlere de bizlerin ufak tavsiyeleri olacak elbet.
Senelerin verdiği tecrübe, başarılı & başarısız girişimler, bildiklerimizle yeni girişim heyecanı yaşayan arkadaşlarımıza yaptığınız destekler; sanırız bu konuda da bazı şeyler söyleyebilme hakkını bizlere veriyor.
Öyle veya böyle, mütevazılığin sırası değil. Çünkü her işte olduğu gibi, tecrübe ciddi anlamda bir öz sermayedir. Belki yüz binlerce lira ile başlamayacaksınız ama burada edineceğiniz bazı bilgiler sayesinde, elinizdeki binlerce lira ile rakiplerinizle kıyasıya rekabet içerisine girebileceksiniz.
E-ticaretin püf noktalarından bahsetmek derken, elbette silerinde bildiği veya aşina olduğu kısımlarda var. Biz bu paylaşımda, onları pekiştirmenizde yardımcı olacak, eksik alanlarınızı doldurmanızda da katkı sağlayacağız.
İyi bir alt yapı, sizi sonraki zaman ve para kaybından kurtarır
Elbette ki büyük bir heves ve heyecan içerisindesiniz. Fakat şuan bu heves ve heyecanı dizginlemenin tam sırası. Çünkü henüz yolun başında; karlı bir dağ eteği patikasına tırmanırken, kar lastikleri taktığınızı sanıp yolun yarısında geriye kaydığınızı fark ettiğinizde, çok geç olacak!
O yüzden daha en başında, ayaklarınız yere sağlam basmalı.
Ya diğer belirgin yapı ve fonksiyonel özellikleri?
– Yazılım dili olarak tavsiyede bulunmak yerine, sistemin alternatif özellikleri ve fonksiyonel yapısı son derece önemli.
– Mobil cihaz girişleri artık dünya geneli internet ziyaretlerinin %60’larına ulaşmış durumda. Ülkemizde ortalama bu oran %48’ler civarındadır. Buda, sistemin responsive ( mobil uyumlu ) ihtiyacının bir alternatif değil, zaruri bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir bizlere.
– Tasarımını, renklerin psikolojisinden faydalanarak hayata geçirmelisiniz. Hangi renkler, insanda elde etme hissi uyandırıyor? Bunları detaylarıyla araştırarak öğrenebilirsiniz.
– Teknik özellikleri, her türlü fonksiyona hâkim olmalı. Ürün bazlı indirim, kategori bazlı indirim, kampanya çalışmaları, promosyon ve kupon indirimleri fonksiyonları sizlere ticaret hayatınız boyunca sürpriz kazanç imkanlarını yaratabilecek, en önemli özelliklerden birkaçıdır.
– E-bülten, sms bildirim sizlerin eli ayağı hatta gözü kulağıdır! Sizden daha önce alışveriş yapmış müşterilerinizle aranızı her zaman sıcak tutmalısınız. Çeşitli kampanya, promosyon, indirim bildirimlerini sıkça paylaşmaktan çekinmeyin. Tabi, bu bildirim mevzusunu yasal prosedüre uygun biçimde yapmaya özen gösterin.
– Manşet, kategori manşet, günün avantajlı ürünleri gibi modüler fonksiyonları aklınızdan çıkarmayın. Stokta bolca bulunan ürün ve ürünleri, müşterileriniz açısından avantajlı teklifler ile hızlıca eritebilirsiniz.
– Sitenizin alt yapısında her zaman toplu ürün export / import özelliklerine yer verin. ( Toplu ürün ekleme ve dışarı aktarma ) Bu sayede, pazaryerlerinde satışı potansiyellerinizi katlayabilir, zahmetsizce bu pazar yerlerinde yerinizi alabilirsiniz.
– Alt yapınızda; satın alma sonrasında sipariş bildirim sistemini otomatik hale getirin. Özellikle bu konuda, kargo şirketinizle yapacağınız teknik işbirliği sayesinde, sipariş durum sorgulamasını ziyaretçilerinize kesintisiz verebilirsiniz.
– Sitenizde; ürün yorumlama, puanlamalarına yer verin. Bu sayede, önceki müşterileriniz deneyimlerini diğer potansiyel müşterileriniz ile kolaylıkla paylaşabilir. Öneri, birçok stratejiden daha etkili bir satış silahıdır. Bunu elinizdeki en büyük potansiyel alternatiflerden biri olarak değerlendirin.
Bu maddeler artabilir. Biliyorsunuz ki, ticaret stratejileri değiştikçe; alt yapı teknolojileri de paralel olarak gelişim göstermektedir. Her zaman için güven veren ve alanında tecrübeli yazılım firmalarıyla çalışmaya özen gösterin. Güncellemelerini takip edin ve zaman kaybetmeden sitenize de katkı sağlayacağınızı düşündüğünüz her güncellemeyi anında uygulayın.
Sosyal medyanız kuvvetliyse, hem yeriniz sağlam hem geleceğiniz garantidir
Günde kaç defa sosyal medya hesaplarınıza giriyorsunuz. Bilgisayarlardan ziyade, mobil cihazlardan girişlerinizi muhtemelen sayamazsınız bile. Çünkü elleriniz ister istemez o ikonlara gidiyor. Sosyal medya hesaplarınızı açmakla bu alanda iyi bir iş çıkardığınızı düşünüyorsanız, hemen terk edin o fikri. Yoksa yine, kar lastiği vakasıyla karşı karşıya kalacaksınız.
Açılan sosyal medya hesaplarını, tüm bilgileri ile şirket profilinizi en iyi şekilde yansıtacak niteliklerle doldurun. İletişim bilgilerinizden tutunda, yazılı ve görsel tüm imzalarınızı bu hesaplarda gözle görülür biçimde yayınlamayı unutmayın.
* Takipçilerinizi aklınızın bir köşesinde değil, gözünüzün önünde tutun. Onlar sizden bir şeyler bekliyor. Bu beklentileri boş sosyal medya hesaplarıyla karşılamanız neredeyse imkânsız.
* Özel günlere ve haftalara göre paylaşımlarınızı planlayın. O günler için hem takipçilerinize kendinizi hatırlatmış olur, hem de “ Tekrar bir göz atayım, neler olup bitiyor.” düşüncesine iterek günlük potansiyellerinize olumlu istatistikler olarak dönüş sağlamış olursunuz. Hiç yoksa ziyaretçi olarak.
* Günlük, haftalık planlamalar yapın.
* Yeni ürün, promosyon ve kampanyalarınızı gerekiyorsa Sponsor Bağlantılar ( Reklam ) ile daha geniş kitlelere bildirin.
* Tasarımlarınıza özen gösterin. Hikâyelerinizi kısa videolar halinde, zevkle izlenecek hale getirin.
* Takipçi ve potansiyel müşterilerinize, sosyal medya kanallarından iletişim imkânları sağlayın. Bu, “önemsenmek” gibi harika bir hissi yaşatacaktır müşteri ve takipçilerinize.
Bunlara ne ilave edebiliriz?
Fiyat politikalarınızı, rakip analizlerinize göre yapılandırın. Sadece bir değil, binlerce rakibiniz olduğunu asla unutmayın. Elinizden gelen en iyi satın alma operasyonları ile benzer ürünler dahi için bile olsa, daha uygun maliyetlerle elde etmeye çalışın. Ödemelerinizi, alacaklarınızı mutlaka dengeli biçimde ve objektif olarak kayda alın. Ne yiyip içersiniz, nereleri gezer, neler izlersiniz? Bunlar belki kişisel hayatınızın parçaları olabilir. Ama gerçek bir başarı hedefiniz varsa, artık özel hayatınıza müdahale eden bir işiniz olduğu gerçeğini de unutmayın. Geri dönüşleri önemseyin. Ziyaretçilerinizin fikir ve önerileri, sizin aklınıza dahi gelmeyen ufacık konularda bile onlarca adım sıçramanıza sebep olacak dopingler sağlayacak sizlere. Google’ın diğer güzide hizmetleri arasında öyle biri var ki; her site gibi e-ticaret siteleri için de çok ama çok önemli bir yeri var, Google Analytic.
Sunduğu istatistik bilgileri, anlık, günlük,haftalık veya istenilen periyotlarda sunduğu en doğru veriler sayesinde sitenizin adeta tüm ziyaretçi bilgi ve niteliklerine rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Biz sizler için fazlası, kat be kat önemli fikir ve düşünceler ile buradayız.
Biz tecrübe ediniyor, tecrübeleri aktararak mutlu ve memnun müşteriler yaratıyoruz. Sizleri de beklediğimizi biliyorsunuz, değil mi?