-
AnasayfaYazılarWeb TasarımEn Baştan Tanıyalım, Alan Adı- Doma...
En Baştan Tanıyalım, Alan Adı- Domain Nedir? Tercihlerde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ne kadar işin içerisinde olanlar için, anlatımı “ sizin internetteki ikamet adresiniz “ diye tanımlansa da, sizlerin daha detaylı bilgi alması lazım bu konuda.
Alan adının hikâyesi, 15 Mart 1985 tarihine kadar uzanmaktadır. Resmi olarak ilk domain kaydı ( alan adı tescili ) CCM tarafından (Computer Corporation Massachusetts) kayıt edilen “symbolics.com” adresidir. 30 senelik bir geçmişe sahip olan alan adı hikâyesi bu şekilde başlamış oldu.
Ardından, çok kısa sürede 100.000 alan adı, sadece 5 senelik süre içerisinde başta büyük firmalar olmak üzere, birçok kurum ve kişi tarafından tescil edilerek alınmış oldu.
Dijital dünya’nın hızla gelişmesi, birçok sektörün artık internet üzerinde yerini alması ve hatta temel olarak internetten işlemlerin yürütülmesi de, zamanla alan adlarını akıl almaz boyutlarda değerli kılan bir gelişim oldu.
Çok mu basit geldi?
Alan adı günümüz şartlarında birkaç dolara satın alınabilir olsa da; temsil ettiği marka, ürün, firma ve hizmet imajına göre milyonlarca dolara satışı gerçekleştirilen, en değerli dijital varlıklardan biri halini almış durumdadır.
2019 Şubat ayı itibariyle, kayıtlara geçen en büyük satış “cars.com “ alan adına sahiptir. 872 milyon dolarlık değeri ile şimdilik en değerli alan adı olarak tahtın sahibidir. Genellikle, Dünya’da kabul görmüş ürün, sektör ve markaların temsilini barındıran ve oldukça kısa ( az karakterli ) olan alan adları, son 10 senedir bilinen en pahalı web adresleridir.
Bir firma olarak web sitenizi kurmanız, onu yayına almanız kadar; en başta seçeceğiniz domain ( alan adı ) tercihinizde, sonraki yayın hayatınıza umduğunuzdan fazla olumlu veya olumsuz katkı sağlayacaktır. Bu ilk başta çok garip gelebilir, sonuçta bir firma adı veya marka adı kullanmanın neresi olumlu veya olumsuz sonuçlar doğurabilir ki?
Bu soruyu 2 başlık altında incelemekte fayda var. İlk olarak sektörel yani firma web siteleri açısından incelemek gerekiyor.
Firmalar İçin Domain ( Alan Adı ) Önemi
İşletmeler web sitesinin artık dijital dünyada ne kadar önemli bir ticari kazanım olduğunu keşfettiğinden beri, özellikle 2002 senesinden sonra, ülkemizde de çok büyük atılım gerçekleşti.
Dünya, 2014 senesi itibariyle 1 milyar web sitesi barajını aştı. Bu sayının 2019 senesi itibari ile 2 milyara ramak kaldığı bilinmekte. Ülkemizde ise, 8 milyonu aktif olmak üzere 35 milyon kadar web sitesi var.
8 milyon aktif web sitesinin, şuan 2,5 milyona yakını firmalar tarafından yayınlanmaktadır. Buna bazı büyük web sitelerinin yan iştirakleri, grup şirketler, orta ve büyük ölçekliler kadar küçük ölçekli sektörel işletmelerinde sayıları dâhildir. Geri kalan web siteleri ise, genellikle kişisel blog ve genel blog sitelerinden ibaret.
Bu kadar web sitesi olmasına rağmen ise, park halinde ( yani aktif yayın yapmayan ) 8 milyon üzerine 1,1 milyon ilave ile alan adı potansiyeli olduğu görünmektedir. Yani, şuan Türkiye’de aktif web siteleri itibariyle 10 milyona yakın bir alan adı potansiyeli var. 2014 senesi sonrasında, ortalama her yıl 1,4 milyon alan adı kaydı ve satışı gerçekleşmektedir.
Gördüğünüz gibi, göllerden akan sular denizlere, denizler ise okyanuslarla birleşmeye hızla devam ediyor. Bu koca derya üzerinde, ufacık bir alan adının ne önemi olabilir ki?
Düşündüğünüzden çok daha fazla!
Firma olarak tercih ettiğiniz alan adının, şirketinizi en kısa ama aranma hacmi en olası kelime grupları halinde seçerek, ilk adımınızda doğru bir tercih ile başladığınızı sizlere müjdeleyebiliriz.
Örneğin, halı satışı yapan bir firma olarak, soyadınızın türevi “ yenerler” kelimesinden yürümek istediniz. “ Yenerler “ ama nedir bu?
yenerlerhali, yenerlermefrusat, yenerlergaleri, yenerlerkilim, yenerlertekstil… Gördüğünüz üzere, kısa sürede 5 türevini çıkardık ortaya.
Burada, faaliyet alanınızı anahtar kelime grubu olarak alan adınızda kullanmanız her zaman sizin için avantajdır. Fakat bu kadar uzun bir soyadının türevi, birde faaliyet alanınızla birleştiğinde çok daha uzun alan adları çıkmakta meydana. Yol tarifinde, ne kadar kısa terimler aklımızda kalıyorsa, internet dünyasında da, o kadar kısa alan adları çok daha cazip karşılanmakta.
Burada, pratik zekânızın sahneye çıkması önemli. Öyle bir alan adı düşünmelisiniz ki, sizi ifade eden en kısa terimlerle akıllarda kalabilsin.
YenHali – YnrHali – Yrhali – burada marka değerinde isimlerde türetilebiliyor, gördüğünüz gibi. Bizimkisi sadece bir örnek, sizleri daha iyi ifade eden kelimeleri sizlerden daha iyi bilemeyiz. Akılda kalmak, bir slogan ile ne kadar gündelik hayatımızda geçerliyse, internet dünyasında da motto tarzı bir alan adı gerçekten akılda kalıcıdır.
Birde bazı teknik konular var elbet, onlara da değinelim.
- Domain geçmişini mutlaka inceleyin!
Kullanmaya karar verdiğiniz alan adları her ne kadar size hoş geliyor olsa da, öncelikle arama motorları tarafından öncesindeki yayın hayatı dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
Spam ( engele takılmış ) bir alan adı, çok büyük uğraşlar sonrasında istenilen seviyede seo çalışmalarına yanıt verebilir. O yüzden, mutlaka geçmişini araştırarak bir alan adında karar kılın.
- .Com alan adı çok tercih ediliyor!
En popüler alan adı uzantısı dendiğinde, Dünya’da ezici bir popülarite ile. com uzantı akla gelir. Hem alan adlarının arama motorlarındaki ilgi gören bir alan adı oluşu, hem de tüm internet kullanıcıları gözünde .com ile sonlandırılan slogan, söz, esprilere kadar işlemiştir hayatlarımıza.
- Türkçe karakter kullanmamaya dikkat edin!
Her ne kadar teknolojik imkân olsa da, alan adlarınızda Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin. “ü,ı,ş,ğ,ö” gibi Türkçe karakterler, arama motorlarında özellikle seo çalışmalarında çok nadir olarak arzu edilen başarıyı yakalayabilmeleriyle bilinir.
Son olarak firmalar açısından domain ( alan adı ) konusunda toparlayacak olursak;
* Akılda kalıcı alan adları tercih edin,
* Domain ( alan adı ) geçmişini mutlaka araştırın,
* Türkçe karakter kullanmamaya özen gösterin,
* .com, .net, .org ve Türkçe uzantılı olan .com.tr , net.tr tarzı alan adlarını tercih edin!
Bireysel olarak domain (alan adı) tercihlerinize gelecek olursak; aslında bu kategoride daha çok bir yatırım ya da finansal açıdan strateji olarak değerlendirilir.
Bu yüzden, bu alanda benzer finansal stratejiler ve kazanç amacı güdenlere Domain Hunter (Alan Adı Avcısı ) denmektedir. Bu tip amaçta olanların domain tercihlerinde, gerçi çok bilinen sektörel konular var ama biz kısaca bilgi amaçlı bir şeyler paylaşacak olursak, şu tip noktalarda tavsiyelerimiz olabilir.
* Alan adlarında, LL, LLL, LLLL şeklinde belirtilen 2,3 ve 4 harfli domainler global açıdan çok değerlidir.
* Önemli bir domain ( alan adı ) yakalamak için, gündemi, teknolojiyi ve sektörleri takip etmek çok yerinde bir hareket olacaktır.
* Alan adlarının, yenileme kilitlerini mutlaka pasif duruma alın. Bu sayede, habersiz ya da illegal transfer olasılıkları da minimuma düşer.
* Backorder ( Hedef domaini hızlı şekilde alma servisleri ) hizmetlerinden faydalanarak, rağbet göreceğine inandığınız alan adlarını gözleme alın. Düştükleri ya da yenilemeleri unutulan alan adlarını bu sayede elde edebilirsiniz. Fakat son zamanlarda bu tip olaylarda özellikle marka değeri olan alan adlarında, hukuki açıdan gelişmeler de yaşanabiliyor.
* Global açıdan veya ulusal anlamda, güvenilir alan adı tescil servisleri ile çalışın. Zohi.NET bu açıdan, Türkiye’nin en güvenilir ve senelerdir sektör deneyimi elde eden iş ortakları ile çalışmaktadır.
İşte en merak edilen konularla Zohi. NET’in sizlerle paylaşmak istedikleri bu şekilde. Daha detaylı veya aklınıza takılan konularda bizlerle her zaman iletişime geçebileceğinizi bildirmek isteriz.
En kaliteli müşteri odaklı hizmet anlayışı, en hızlı, en güvenilir işlemlerle sizlerle beraberiz.